top of page
  • zocentum

Учасникам Всеукраїнського конкурсу юних дослідників«Кристали» імені Євгена Гладишевського 2023

Юні дослідники!

Природа дарує людству багатство кристалів. Це сніг, цукор, метали, ювелірні прикраси та багато інших твердих речовин. А чи можна створити кристал власноруч? Звичайно!

Для цього Вам знадобиться прозора склянка, паличка, нитка, паперовий або марлевий фільтр, вода, а також – речовина, з якої буде рости кристал. І, звісно, необхідно запастися терпінням ретельно виконувати інструкції.

Експеримент слід проводити виключно у присутності дорослих! Кристалізація розчиненої речовини відбувається з пересиченого розчину. Розмір і форма кристалів залежатиме від умов проведення досліду.

На кожній кухні можна знайти сіль чи цукор. Одну з цих речовин Ви повинні обрати для вирощування кристалів.

Вирощування кристалів кухонної солі (хімічна формула NaCl) Наважте 37 г кухонної солі (краще брати нейодовану сіль) і розчиніть, ретельно перемішуючи розчин у склянці, у 100 мл гарячої води. Поставте склянку в холодне місце.

Через декілька днів на дні склянки з’являться кристалики солі. Виберіть найбільший і найкраще огранений кристал – з ним Ви надалі працюватимете. Для цього помістіть його у відфільтрований розчин солі. Щоб ріст кристалу відбувався рівномірно, можете прив’язати його ниткою до палички і опустити у склянку з розчином. Помістіть склянку у тепле місце, накрийте її листком паперу, щоб запобігти потраплянню пилу, і спостерігайте, як ростиме Ваш кристал.

Вирощування кристалів цукру (хімічна формула C12H22O11) Наважте 250 г цукру і розчиніть його у 100 мл гарячої води. Охолодіть розчин до кімнатної температури і відділіть розчин від твердої речовини. Через декілька днів Ви спостерігатимете утворення кристалів. Зародження кристалів можна також викликати, зануривши у розчин нитку або дерев’яну паличку, на якій ростимуть кристали.

Експериментуйте, вчіться, творіть – і результат не змусить себе чекати. Вирощені кристали, належно упаковані та підписані (хімічна формула або назва використаної речовини, прізвище та ім’я учасника, клас, заклад освіти, населений пункт, область згідно з реєстрацією учасника Конкурсу), надсилати до 31 березня 2023 року на адресу 690068, м.Запоріжжя, вул. Чарівна, 11 з поміткою «Кристали» (відповідальна Ткаченко Тетяна Василівна, конт.тел. 099 79-169-25).

У кого такої можливості немає, може надіслати відеосюжет тривалістю до 3 хв (або відповідне посилання на нього) про процес вирощування кристалу та кінцевий результат зі своїми коментарями на електронні адреси tktatvas@lgmail.com та crystals.lviv@gmail.com

Кожний учасник (зареєстрований!) має право представити на Конкурс лише одну роботу. Кристали, які не відповідають умовам Конкурсу (невідповідність речовини, її маси), журі не оцінюватиме.

Чекаємо на результати Ваших досліджень!



Запорізька(1)
.xlsx
Download XLSX • 29KB


143 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page